Monserrato 1973

Het bedrijf Monserrato werd in 1973 geboren uit een intuïtie van Cavalier Francesco Zecchina, een Napolitaanse bouwer met een passie voor wijnen, die een paar jaar eerder besloot zijn passie te volgen op de heuvels rond Benevento, aan de voet van Monte Serrato.

De ruine dateert uit de aardbeving in Irpinia in 1962. Met de hulp van een jonge vriend en boer begon hij met het planten van tabaks- en olijfbomen, halverwege de heuvel, op een gebied van ongeveer 60 hectare dat wordt gevoed door bronwater. Eind jaren tachtig bestond de productie voornamelijk uit tabak, olijven en druiven.

De olie en wijn werden voornamelijk geproduceerd voor gezinsgebruik en geschonken aan vrienden en familieleden, zeer gewaardeerde geschenken die vervolgens met dankbare bezorgdheid werden gevraagd.


Na een overgangsperiode is het beheer van het bedrijf nu toevertrouwd aan Paola, Francesco's dochter, en haar zoon Lucio. In de afgelopen jaren is een herstructureringsproces van bedrijven gestart gericht op de introductie van nieuwe inheemse wijnstokken, de uitbreiding van het olijventeeltgebied en de vervanging van productie van tabak met verschillende akkerbouwgewassen uit biologische teelt, een oprechte uitdrukking van het territorium. Momenteel worden drie olielabels en een lijn van vijf wijnen geproduceerd uit de olijfboomgaarden en wijngaarden van het bedrijf. Altijd met het doel de inheemse producten van het gebied te verbeteren met biologische praktijken, werd begonnen met de teelt van een oude variëteit van harde tarwe, saragolla-tarwe. Deze beroemde gele graantarwe, geïntroduceerd in Midden-Italië in 400 na Christus, verspreidde zich wijd in Italië tijdens het Koninkrijk van Twee Sicilië, zozeer zelfs dat durumtarwe in het algemeen werd geïdentificeerd met de term Saragolla. Uit de teelt van deze unieke tarwe is een pastalijn ontstaan ​​die volledig is gemaakt van 100% saragolla-durumtarwe, ook heel. Naast tarwe is op de boerderij ook de teelt van inheemse variëteiten van Benevento-peulvruchten zoals kikkererwten en bonen ontstaan.